Péter segít: érdemes napkollektoros rendszerrel fűteni

Érdemes napkollektoros rendszerrel fűteni?

A napkollektor előnye, hogy tökéletes komfortérzet alakítható ki vele, sőt egész évben meg tudja termelni a meleg vizet is. Előny, hogy a Nap a Földön nem füstöl, és még jó ideig el fognak hozzánk jutni a napsugarak. Továbbá előny még, hogy a napkollektor elektromos igénye olyan kicsi, hogy körülbelül 0,1 kW kell a 230 V-ból, amikor éppen süt a nap, és a napenergia betárolása működik.

Ezzel szemben a hátránya, hogy a téli napokon, fél évre való hőtárolásra alkalmas puffereléssel kell áthidalni, – azaz nyáron a napenergiát olyan pufferekbe tároljuk, amikből fél évig fűtünk – vagy ha ennél kisebb hőtárolót használunk, akkor a téli napokon nem napenergiával hanem valami mással kell fűtenünk.

Hátrány továbbá az is, hogy a szolár tárolókból való fűtés inkább az alacsony hőmérsékletű (kb. 35 °C-os) előremenővel működő fűtési rendszerekhez való. További hátrányt jelent, hogy a magyar piacon rengeteg gyenge minőségű napkollektor található, melyekből a szakemberek sem tudják kiválasztani, a megfelelő minőséget. Tapasztalatunk során túl sok olyan rendszert láttunk, ami 5-8 év elteltével már csak fele annyi termelési hőt tud leadni, mint új korában.

Nézzük, ez mit takar anyagiakban:

A napkollektoros rendszer főbb anyagai – 36 négyzetméter napkollektor tároló nélkül, körülbelül 4 millió Ft,

A tároló – 5 és 30 köbméter között, 80 cm szigetelés mellett nettó 1-10 millió,
Csövek, idomok, csőhéjak fűtésre kötése, nettó 350.000,
A komplett szerelési díj, beüzemeléssel nettó 2 millió forint,

Az éves karbantartás átlagban 5000 Ft,

Fűtési díj, egy 8,5 kW-os ház esetében, tárolótól függően, évi 30-80 ezer Ft.

Javaslat meglévő családi ház tulajdonosa számára

Keressünk fel egy szakmáját igazán jól értő épületgépészt, és cseréltessük ki a régi hagyományos gázkazánt egy igazán jó minőségű kondenzációs kazánra, ami 3kW-on is tud működni, a koszra nem kényes. Ezután szigeteljük le a házat a padlással együtt, majd tetessünk egy harmadik üvegréteget az ablakainkhoz. Ezután a kondenzációs kazánt szabályoztassuk át kisebb kW-osra, a meleg víz termelés maradhat 23 kW-os. Majd gondoskodjunk arról, hogy az új kondenzációs kazán mellett, valami mással is tudjunk fűteni.

A következő években, évtizedekben az energiából egyre kevesebb lesz, ezért egyre jobban drágulni fog, így aki teheti és egyedi önálló fűtési rendszert szeretne kialakítani, az használjon egy vagy több napkollektort, fűtési rétegtárolóval, például ősz kifűtésére, majd idővel bővítse. Emellett a lakótér légellátásáról se feledkezzünk meg.

Petersegit article marketing knowledge that can help

Gázszerelõ, vízszerelõ és fûtésszerelõ árak Budapesten

vízszerelõ és fûtésszerelõ árak Budapesten vízvezeték szerelõ és gázszerelõ duguláselhárítás budapesten vízszerelõ Budapesten fûtésszerelõ gázszerelõ budapesten wiki víz-, gáz-, fûtésszerelõ budapest jó tanácsok gázszerelõ és fûtésszerelõknekGázszerelõ, vízszerelõ és fûtésszerelõ árak Budapesten