Az Európai Parlament döntő többségben elfogadta az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) módosítását,

Az Európai Parlament döntő többségben elfogadta az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) módosítását,

Új épületenergetikai szabályozások.

Az Európai Parlament döntő többségben elfogadta az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) módosítását, melyet még az Európai Tanács is jóvá kell, hogy hagyjon, majd így ezek után léphessen hatályba. A jóváhagyást követően a tagállamoknak 20 hónap áll rendelkezésre, hogy az irányelv új elemeit átültessék a nemzeti jogba. Az épületek az új szabályozásnak köszönhetően energetikailag hatékonyabbá és okosabbá válnak, mely által munkahelyek jöhetnek létre, pénz takarítható meg.

európai épületenergetikai szabályozás budapest

európai épületenergetikai szabályozás

Az EPBD elsőként látott napvilágot a Tiszta energia csomagban 2016 ősz végén – írja az Európai Bizottság weboldala. Az energia fogyasztó szektorban, hatalmas hatékonyságról beszélnek és nagy potenciált látnak ebben. A jogszabály az alacsony és a nulla kibocsátású épületek kivitelezésének akadályait hárítja el, ezzel elősegítve azt a célt, miszerint 2050-re az épületek kibocsátás nélkül üzemeljenek. Mindezek mellett az okostechnológiai és infokommunikációs megoldások használatát, hatékonyabbá tételét is ösztönzi.

Az új irányelv az e-mobilitáshoz szükséges infrastruktúra kiépítését is támogatja, mely mellett egy újdonságot is bemutat, az intelligens készenléti mutatót, melynek segítségével fel lehet mérni, hogy az adott épület, milyen szinten képes az új technológiákat használni, beleértve az elektronikus rendszereket, melyek igazodnak a felhasználók igényeihez, és a villamoshálózattal optimalizálódik a működése, kapcsolata.

Az Európai Bizottság 2030-ra célul tűzte ki, hogy a szén-dioxid kibocsátás 40%-al csökkenjen, úgy, hogy az EU gazdasága megújuljon, az európai állampolgárok színvonalának növekedésével, új munkahelyek létesítésével. Ennek érdekében a bizottság 3 fő célt fogalmazott meg ezen kívül, a legfontosabb szempont az energiahatékonyság, világ elsővé válni a megújuló energiaforrások hasznosítása terén, igazságos szolgáltatást nyújtani a felhasználók részére.

Az Únióban a végső energiafelhasználást 40%-áért az épületállomány a felelős, melynek 75%-a rossz energiahatékonysággal üzemel, összesen 0,4-1,2%-ukat újítják fel évente, vagyis megtakarítás céljából tekintve hatalmas potenciál rejlik a szektorban.

Jelentős előzetes befektetés szükségeltetik a felújításokhoz. A dokumentum kitér az Okos finanszírozás az okos épültekért EU-s kezdeményezésére valamint a kibővített Európai stratégiai beruházási alapokra is.