A nyílt égésterű kazánokat szeptember 26-tól tilos üzembe helyezni!

Egy korszak lezárult

A nyílt égésterű kazánokat szeptember 26-tól tilos üzembe helyezni!

Szigorú a szabályozás

A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag azon gázkazánok szerelhetőek fel, melyek ErP minősítést megkapták. Csak gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak kaptak türelmi időt 2018. szeptember 26-ig.

Magyarországon a szabályozás nagyon szigorú. Több Európai Uniós tagállamban engedélyezett a még nem üzembe helyezett, de már ez idáig legyártott nyílt égésterű készülék felszerelése. Ezzel kiválthatóak a régi, elavult, elromlott kéméyes gázkazánok. Nálunk szeptember 26-tól, kéményes készüléket szereltet fel, jogszabálysértést követ el. A felelősség ez esetben nem a szerelőt, a tulajdonost terheli. A magyar piacon a gyártóknak meg kell szüntetni, a 2017 februárjában megjelenő, turbós kazánok helyére kémény átalakítás nélkül felszerelhető TURBO kondenzációs ErP forgalmazását is, ami a turbós gyűjtőkéményes felhasználók részére az egyedüli megoldás.

Gyűjtőkémények

A fő probléma oka az, hogy az egész társasházban csak azonos típusú készülékek köthetőek be a gyűjtőkéményekbe, így ha meghibásodik egy gázkazán az egyik lakásban, akkor a kémény átalakítását az összes lakónak vállalnia kell. Beleértve a kazáncserék költségét is. Ha ezeket a költségeket kiszámoljuk egy 40 lakásos társasházra, akkor a kéményfelújítás 150-250 ezer forintba fog fájni. Ha a tulajdonos úgy rendelkezik, hogy önálló kéményt szereltet be az új készülékhez, akkor így már 250-300 ezer forint. Ehhez még hozzá jönnek az engedélyeztetés költségei, a munkadíj, melyek akár milliós összegek is lehetnek.

Véleményünk szerint a korszerűsítésre való ösztönzés jó dolog, azonban a szigorú szabályozás kissé aggasztó lehet, mivel a hazai társasházak 95%-a nem rendelkezik megfelelő gyűjtőkéménnyel. Ez azt jelenti, hogy 90 ezer műszakilag problémás kéményt kellene lecserélni. Ez ötszázezer háztartást érint. Ehhez még hozzá jönnek a 25-30 éves gázkészülékek, melyek száma milliós nagyságrendű. A feketén szerelőknek ad majd otthont az országban lévő szakemberhiány, és a szigorított rendelet. Így az illegális készülékcserék is elszaporodhatnak. Ha az egyik helyen leszerelnek egy nyílt égésterű kazánt, az eladható lesz egy gyűjtőkéményes társasház lakásában feketén, számla nélkül. Mivel felelősség nem hárul az illegális szerelőre, a kazán eredetisége, körülményei ismeretlenek, ezért az ilyen tevékenység balesetveszélyes valamint életveszélyes is. Ezzel párhuzamban az elavult, régi kazánok felértékelődnek. A szerelési és karbantartási árak az egekbe szökhetnek, a szerelők akár dupla árat is elkérhetnek egy egy javításért.