Kovektorok: a legelterjedtebb helyiségfűtő berendezés a gázkonvektor.

Konvektorok

A legelterjedtebb helyiségfűtő berendezés a gázkonvektor. Ebből Magyarországon 3,3 millió készülék van üzemben. Ez az Európai átlag tízszerese, így kishazánk konvektor nagyhatalomnak számít. Sajnálatos viszont az a tény, hogy ezen készülékek átlag életkora húsz év körül van. Nézzük meg szerelői szemmel, mi a helyzet ma a konvektorok tekinteében.

Első beüzemelés előtt ellenőriznünk kell az őrláng fúvókáit és elvégezni annak tisztítását. Az őrláng két irányban ég a gázkonvektorokban. Egyrészt az égősorok felé ami a begyújtást eredményezi, másrészt a termoelemet melegíti. Ha csak az egyik irányban van láng az elkoszolódás miatt, akkor kég dolog lehetséges. Egyik amikor a termoelem melegszik, a gázszelep kinyit, azonban a főégő nem tud begyulladni. A konvektor dobja gázzal telik meg, majd ha a termoelemhez vezető lángot eléri, berobbanhat a készülék. Másik amikor a termoelemet a láng nem melegíti fel, és egyszerűen elalszik. A szigetelővattákat is cseréljük minden évben.

Konvektoroknál a szabályozhatóság egy fontos probléma. 2018 január 1-e után az új forgalomba hozható készülékek, már korszerű szabályozással rendelkeznek. Ezekben a gázkonvektorokban a régi mechanikis hőmérséklet-szabályzók helyett, egy elektronikus szerkezetet, heti programozású termosztátot szereltek be. A most piacon megjelenő készülékekkel programozhatóvá válnak a konvektorok, de a hanyományos megoldásnak a duplája lesz a hőmérséklet fluktuációja. Ezzel szemben a programozható gázkonvektorok (amerikai rendszerű) programozható termosztátjának két elektromos kimenete van.

Főoldal a Kovektorok: a legelterjedtebb helyiségfűtő berendezés a gázkonvektor aloldalról

Gázszerelõ, fûtésszerelõ, vízszerelõ hivatkozások Budapestrõl

vízszerelõ Budapesten vízvezeték szerelõ duguláselhárítás budapesten vízszerelõ Budapesten fûtésszerelõ gázszerelõ budapesten blog víz-, gáz-, fûtésszerelõ budapest országos vízszerelõk gov vízszerelõ árak, gázszerelõ és fûtésszerelõGázszerelõ, fûtésszerelõ, vízszerelõ hivatkozások Budapestrõl