Site icon Péter segít

Fűtésszerelés: milyen szempontok számítanak?

Ki gondolná, hogy milyen szempontok számíthatnak fűtésszerelés során?

Egy barátom nemrég új lakásba költözött, pontosabban még nem költözött oda, csak megvette, és most a felújításával foglalatoskodik. Ezekben a munkálatokban én is segédkeztem neki – így jutott fülembe az a történet, amelyet ebben az írásomban szeretnék elmesélni Önöknek.

Mivel ez a barátom végzettsége szerint vegyészmérnök, és ennek megfelelően cseppet sem áll tőle távol a műszaki gondolkodás, az életteréül szolgálni hivatott tereknek nemcsak az esztétikai, hanem a műszaki kialakításába is bele tud és bele szokott is szólni. Így történt ez évekkel ezelőtt is, amikor annak a lakásnak a „birtokba vételekor”, ahol még jelenleg is él, alaposan számba vette a különböző fűtési módszerek előnyeit és hátrányait, és végül úgy döntött, hogy padlófűtés biztosítsa számára otthonában az akár mezítláb is gond nélkül átvészelhető téli hónapok luxusát.

fűtésszerelés

Aztán mivel ez a fűtési mód igen jól bevált neki, és a jó dolgokat nagyon könnyű megszokni, mi sem volt természetesebb, mint hogy következő lakásában is padlófűtést szereltessen be, vállalva a hagyományos, radiátoros fűtéshez képest fűtésszerelés szempontjából lényegesen nagyobb kihívást és az abból következő többletköltségeket. Ettől a kíhívástól már csak azért sem félt, mert az a statikus mérnök, aki annak idején a padlófűtési rendszert tervezte számára, most is elvállalta a tervezést.

A lakás gondos felmérése után három héttel el is készült a teljes statikai terv, amelynek a fűtésre vonatkozó részét a barátom megmutatta annak az ismerősének, akinek cégét a fűtészerelés feladatával megbízni tervezett. Az ismerős, egy-két kisebb jelentőségű pontot leszámítva, el is fogadta a tervet, és ezután a barátom elkezdte megszervezni a lakásban elvégzendő kőművesmunkák lebonyolítását, amelyek közül magasan a legnagyobb lélegzetű a födémnek a padlófűtés telepítéséhez való előkészítése volt, annál is inkább, mert többek között kb. tíz tonna salak második emeletről való lehordását és elszállítását is magában foglalta. Ebben a munkafázisban segédkeztem én a barátomnak (többedmagammal), mert azon túl, hogy ezzel hasznot hajtottam neki, és ő sem volt velem szűkmarkú, a folyamatos ülőmunka mellett nagyon rámfért már egy kis testmozgás.

Fűtésszerelés cikk folytatása