Gázszerelő Budapest minden kerületében

Gázszerelő Budapest: jut-e egész évben elegendő minden kerületbe?

Ez a kérdés azért merülhet fel egyáltalán bárkiben is, mert fővárosunkban jobb kiépítettségnek örvend a gázvezeték hálózat – pontosabban a lakosság az, aki feltehetően örvend ennek a ténynek –, mint sok vidéki településen (nem is beszélve az olyan, településektől távol eső lakóhelyekről, mint amilyen pl. egy tanyára épült ház), és ennek következtében Budapesten a lakosság köreiben nagyobb arányban merül fel gázszereléssel foglalkozó szakember szolgáltatásai iránti igény, mint vidéken. Ennek oka kicsit még részletesebben kifejtve az, hogy ha a vezetékes gázzal kevésbé jól ellátott területeken valaki nem fával, szénnel, olajjal vagy egyéb szilárd vagy folyékony tüzelőanyaggal fűt, ill. készít használati melegvizet, hanem gázzal, az is sok esetben csak palackos gázt használ, amihez ritkábban van szükség gázszerelő segítségére, mint vezetékes gáz használata esetén.

Pontosabban az, hogy valóban ritkábban van-e szükség erre, megítélés kérdése, ugyanis a probán-bután gáz ugyanúgy gáz, mint a földgáz, és ennél fogva ugyanúgy tűzveszélyes, mint az utóbbi, ráadásul a fűtőértéke is nagyobb, és mérgezőnek is mérgezőbb hozzá képest. Ezzel együtt a palackos gáz használatára kevésbé szigorú előírások vonatkoznak, mint a vezetékes gázéra, aminek oka mindent egybevetve logikus, és abban áll, hogy egy palackos gázról működő gázüzemű készülék üzembe helyezéséhez nem kell nagy szakértelmet igénylő, gázvezetéket is érintő gázszerelési munkát végezni, hanem egyszerűen csak egy, bármilyen gázkészülék üzletben kapható flexibilis cső segítségével a palackra a cső elé egy 27-es villás- vagy franciakulccsal rácsavarozott reduktoron keresztül kell bekötni azt, ami után a készülék máris használatba vehető – amennyiben a helyiségben biztosítva van a megfelelő szellőzés, azaz az égéstermékek megfelelő elvezetése.

gázszerelő budapest minden kerületében magyarországon

gázszerelő budapest minden kerületében

Nade térjünk vissza fővárosunkhoz és a vezetékes gáz témájához: van-e elég gázszerelő Budapest területén? Hála istennek teljesen nyugodt lélekkel jelenthetjük ki, hogy van. Az ugyan igaz, hogy hasonlóan a kánikula beköszöntéhez, amikor az év további részében jóformán unatkozó, vagy ha nem is unatkozó, de legalábbis túlhajszoltnak semmiképp sem mondható klímaszerelő szakemberek olyan szintű leterheltsége figyelhető meg, hogy a telefonos egyeztetés után rendszerint heteket kell várni, amíg ki tudnak jönni a lakásunkat hűvössé varázsolni (legalábbis Budapesten ez a helyzet, és ilyenkor vannak, akik vidékről hívnak szakembert, és cserébe azért, hogy megspórolhatnak pár liter izzadságot, készek megfizetni a nagyobb távolság miatt magasabb kiszállási díjat is), szóval hasonlóan a nyári klímaszerelési szezonhoz a téli fűtési szezon kezdetekor a gázszereléssel foglalkozó szakemberek is leterheltebbek, mint az év többi részében, de még ilyenkor is mindig marad annyi szabad gázszerelő Budapest területén, hogy ha kihívják valamelyiküket, akkor az még a megfagyás veszélye nélkül kivárható időn belül el tudja végezni az ilyenkor szokásos szerelési munkákat.

Ráadásul ezek a munkák általában jóval egyszerűbbek és mint olyan, rövidebb idő alatt elvégezhetők, mint egy klíma telepítése (ugyanis – ezt az imént nem említettük – a nyári klímaszerelő „riasztások” nagy része nem valamilyen javítási vagy akár karbantartási munkára, hanem klímavásárlásra és üzembe helyezésre vonatkozó igényből fakad). Ilyen munka többek között a nyáriról téli üzemre való átállítás elvégzése az ilyen beavatkozást igénylő készülékek esetében, a szokásos éves karbantartás elvégzése, a konvektor vagy más zárt gázkészülék megfelelő égéstermék elvezetésének és a füstgázkivezető cső tömítettségének ellenőrzése, amely utóbbi az alattomos és sajnos sokszor végzetes kimenetelű szén-monoxid mérgezés megelőzése szempontjából rendkívül nagy jelentőségű. Mindenki már tapasztalatból tudja, hogy az iménti, egyszerű munkákat olyan gyorsan szokták elvégezni a gázszerelők, hogy látogatásuk ideje alatt rendszerint még csak bele sem tudunk kezdeni a lelkünket nyomó dolgok megtárgyalásába. A fővárosiak közül tehát senkinek sem kell gázszerelőhiány miatt aggódnia, mert mindig volt, mindig van és mindig lesz is elég gázszerelő Budapest területén.