Pétersegít partner: súlyos depresszió kezelése kutatás

Unipoláris súlyos depresszió felnőttekben: Kezdeti kezelés kiválasztása

Az unipoláris depresszió nagyon elterjedt és letiltott. A 14 országban végzett közösségi felmérések szerint az egypólusú depressziós rendellenességek életprevalencia 12%, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a világon a fogyatékosság és halálozás 11. legnagyobb okai közé tartozik az egypólusú súlyos depressziónak. Az Egyesült Államokban a súlyos depresszió második helyen áll az összes betegség és sérülés között, mint a fogyatékosság okának, és a tartós depressziós rendellenesség (disztímia) a 20. helyezett.

Ezenkívül a súlyos depresszió rendkívül visszatérő. Egy epizódból való kilábalást követően a becsült 2 évnél hosszabb kiújulási arány 40%-nál nagyobb; Két epizód után a recidívás kockázata öt év alatt körülbelül 75%.

Ez a téma felülvizsgálja a depresszió kezdeti kezelésére szolgáló terápiát. A depresszió kezdeti kezelésének egyéb aspektusait külön is megvitatják, mint a súlyos depresszió folytatását és fenntartását, a rezisztens depresszió kezelését, valamint a depresszió klinikai tüneteit és diagnózisát.

A DEPRESSZIÓ MEGHATÁROZÁSA

Az unipoláris súlyos depressziót (súlyos depresszív rendellenességet) olyan betegeknél diagnosztizálják, akik legalább egy súlyos depressziós epizódot szenvedtek el, és nem rendelkeztek mánia vagy hipománia előfordulásával. A súlyos depressziós epizód legalább két hétig tartó időszak, az alábbi tünetek közül öt vagy több: depressziós hangulat, anhedónia, álmatlanság vagy hiperszomnia, étvágy vagy súlycsökkenés, pszichomotoros retardáció vagy agitáció, alacsony energia, rossz koncentráció, gondolatok értéktelenség vagy bűntudat, és ismétlődő gondolatok a halálról vagy az öngyilkosságról; a tünetek legalább egyikének depressziós hangulatúnak vagy anhedónának kell lennie.

A KEZELÉS ÁTTEKINTÉSE

Számos tanulmány írja le a kezelés kimenetelét a “válasz” és a “remisszió” kifejezés alkalmazásával, a klinikai beadott depressziós osztályozási skálán:

  • Válasz – Javulás ≥50 százalék, de kevesebb, mint az elengedés küszöbértéke.
  • Remisszió – A depressziós besorolási skála kisebb vagy egyenlő, mint egy meghatározott vágás, amely meghatározza a normál tartományt. Például a depresszió (1A-C formája) vagy a Montgomery-Asberg Depresszió Rating Scale (1A-C formája) 17 elemet használó tanulmányok gyakran a 7-es pontszámú remissziót határozták meg, míg a Patient Health Questionnaire – Kilenc tétel (PHQ-9) gyakran az elengedést határozza meg <5 pontnak.

A depresszió kezdeti kezelésének célja a tünetek remissziója és a kiindulási funkció helyreállítása. A STAR*D vizsgálatban leírt prospektív szekvenciált kezelési alternatívákban végzett vizsgálatban 3671 unipoláris súlyos depressziójú járóbeteg farmakoterápiás és / vagy pszichoterápiás kezelését követték 12 hónapig. A relapszus ritkábban fordult elő olyan betegeknél, akik visszautasították a kezelést, szemben azokkal a betegekkel, akik elfogadták a kezelést, bár nem reagáltak rá.

Javasoljuk, hogy az orvosok kísérjék figyelemmel a kezelés kimenetelét a páciens önjellemzési jelentéseivel, mint például a kilenc pontos betegegészségügyi kérdőív (PHQ – Patient Health Questionnaire).

Kezelési mód kiválasztása

Az unipoláris súlyos depresszió kezdeti kezelésére javasoljuk a farmakoterápia és a pszichoterápia kombinációját, randomizált vizsgálatok alapján, amelyek azt találták, hogy a kombinációs kezelés hatásosabb volt, mint a fenti kezelések közül bármelyik. A klinikai vizsgálatok azonban nem mutattak ki semmilyen speciális gyógyszer / pszichoterápiás kombináció fölényét. A klinikusok inkább kiválasztják az egyes módozatokat ugyanazon elvek alapján, amikor monoterápiát választanak. (Lásd “Egy adott depresszió ellenes terápia kiválasztása” alább, és a “Pszichoterápia kiválasztása” alább.)

A súlyos depresszió kezdeti kezelésére a kombinációs terápia ésszerű alternatívája a kizárólag farmakoterápia vagy pszichoterápia; antidepresszánsok és pszichoterápia mindegyike hatékonynak bizonyult monoterápiában véletlen besorolásos vizsgálatokban. Ráadásul a randomizált vizsgálatok, amelyek a pszichoterápiát egyedül a farmakoterápiát hasonlították össze a depressziós járóbetegek körében, azt mutatták, hogy az egyes modalitás előnyei összehasonlíthatók.

Az antidepresszánsokat egyedül tanulmányozták és alkalmazták gyakrabban, mint a kombinált kezelést vagy a pszichoterápiát, mivel az antidepresszánsok általában rendelkezésre állnak és kényelmesebbek, mint a pszichoterápia, és néhány beteg a farmakoterápiát preferálja. A kezelési rendszer kiválasztásakor figyelembe veendő egyéb tényezők a komorbiditás, a pszichoszociális stresszorok és a költségek.

A farmakoterápia és a pszichoterápia, a farmakoterápia önmagában vagy a pszichoterápia alkalmazása az egypólusú súlyos depresszió esetén az Amerikai Pszichiátriai Szövetség és az Egyesült Királyság Egészségügyi és Egészségügyi Kiválósági Intézete (NICE) gyakorlati útmutatásai szerint állnak összhangban. A NICE irányelvek azonban az enyhe depresszióban szenvedő betegek kezdeti kezelésére ajánlott pszichoterápiát javasolnak, amely szerint a farmakoterápia kockázati haszon aránya nem indokolja viszonylag enyhe tünetek esetén történő alkalmazását.

A kombinációs terápia hatékonyságára, a farmakoterápiára és a pszichoterápiára vonatkozó bizonyítékokat ebben a témában máshol tárgyalják.

További cikkek: https://dcsoport.wordpress.com/