Kerti csap csőtörése: vízvezeték szerelő tapasztalatok

Kerti csap csőtörése, egy vízvezeték szerelő tapasztalatai

Több éves tapasztalatainkra támaszkodva bátran kijelenthetjük, hogy az átlagos háztartások egyik visszatérő problémájának tekinthetjük a csőtörést. Ez történhet lakáson belül és lakáson kívül egyaránt. Bármelyik esetben forduljon is elő, abban megegyezhetünk, hogy az egyik legkellemetlenebb kihívás elé állítja a tulajdonost, és a professzionális segítség nem várathat magára.
A kerti csap – illetve a kerti vízrendszer csőtörése leginkább két féle módon történhet:

– földfelszín felett vagy
– földfelszín alatt

A kültéri csőtörések az esetek nagy százalékában soha nem Murphy törvénye szerint következnek be, rendszerint az azt megelőző nem precíz szakmai követelményeknek megfelelő telepítési, szerelési munkálatoknak köszönhető. Az ilyen esetek is bizonyítják, hogy a vízszerelő szakma teljes felkészültséget, megalapozott tudást igényel, amit a több éves, évtizedes tapasztalat elmélyített. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy létezik az az eset, amikor a csőtörés látható előjelek nélkül következik be, emellett nem kérdés, hogy egy kültéri vízrendszernek a legnagyobb ellensége a téli időjárás.

A kerti csapok csőtörésénél visszatérő jelenség, hogy az elmaradó vagy szakszerűtlen téliesítés az oka a csőtörésnek. A rendszerben történő föld alatti téli csőtörés leginkább arra vezethető vissza, hogy a csöveket nem fagyhatár alá telepítették, vagy akár egy rosszul kivitelezett toldalékolást is kereshetünk az okok között, bár be kell valljuk, hogy mindez hozzáértő, munkájára igényes vízvezeték szerelő esetében soha nem fordulhat elő. Ellenben egy elöregedett kültéri vízvezeték rendszer valóban időzített bomba, bármikor csőtörést produkálhat.

A víz állapotváltozását a mínuszok hatására nem kell különösebben ecsetelnünk, a földfelszín feletti csövekben maradt víz megfagy, térfogata megnő, és ennek hatására a csőszakasz bizonyos részén repedés következik be. Ez a repedés éppenséggel lehet magán a csapon is, amennyiben a fagymentesítést nem jól végezték el, például a fagycsap, a kerti főcsap nincs fagyhatár alá helyezve, vagy szigetelésekkel ellátva.

Sok esetben még ez is kevés lehet, ha a fagycsapot nem rendeltetésszerűen használja a tulajdonos. Ahhoz, hogy a kerti csap irányából a vízoszlopot kiürülésig leengedjük, a  fagycsapnak nem elég csöpögnie, spriccelnie kell, mert így lehetünk biztosak abban, hogy a földfelszín feletti csőben nem marad víz, ami később megfagyva csőtörést okozna. Ehhez elengedhetetlen a nyári csap ütközésig történő kinyitása, amit a téli időszak alatt így is hagyunk.

A kerti csap csőtörésének észelélése esetén első lépésben szüntesse meg a további vízveszteséget (főcsap elzárásával), ez után azonnal hívja telefonszámunkat, hogy minél hamarabb meg tudjuk kezdeni a csőtörés elhárítását, a hibás csőszakasz vagy csap cseréjét.