Vízcsövek védelme: árulkodó jelek és mi a teendőnk

Vízcsövek védelme

A vízmérők illetve a belső hálózat fagyás elleni védelméről az ingatlantulajdonosnak kell gondoskodni, úgy ahogy a fagy elleni védekezés elmulasztásából eredendő meghibásodáskor, a mérő cseréjének költségéről, illetve az elfoly víz díjáról is.

Árulkodó jelek 

Ha az óralapon szilánkosra tört az üveg, vagy a számlálószerkezet eldeformálódott, esetleg csöpögő vízet észlel a vízaknában, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy a vízmérő tönkrement. Ez azt eredményezi, hogy a lakásban nem folyik a víz a csapból. Így gyanakodhatunk arra, hogy a vezetékben megfagyott a víz, amely a mérőszerkezetet is tönkretette.

Mi a teendőnk?

Rendszeresem ellenőrizzük le télen, hogy nem-e maradt víz az aknában, és figyeljünk arra, hogy az aknafedél a helyén legyen, ennek hőszigeteléséről is érdemes minél előbb gondoskodni. A néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti a fagy. Ezek védelmére különösen legyünk tekintettel. A legalkalmasabb céleszköz erre egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Ez az esetek döntő többségében elegendő védelmet biztosít, de aki még ennél is biztosabbra akar menni, az leszigeteli a vízmérőt is. Erre alkalmas lehet egy papírdoboz is, amit lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre tenni, amely a talajból feláramló kevés hőt bent tartja.

Ahhoz hogy megóvjuk a vízmérőnket, ellenőrizzük pinceablakunk épségét, és abban az esetben ha a vízmérő és a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra esnek, gondoskodjunk a külön hőszigetelésről. A falakon kívül eső, illetve a nem kellőképpen hőszigetelt vízvezetékeket, szigeteljük, vagy víztelenítsük. Ne feledkezzünk meg a kerti csapok víztelenítéséről sem.

Lakótelepeken a vízóra fagy elleni védelméért a lakóközösség a felelős. Az épület víz fogyasztásáért felelős szerkezeteket a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tárolóban szerelték fel.

Lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelték fel.

Így gondoskodjunk a vízcsövek védelméről:

  • Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk róla, hogy a helyiség nyílászárói épségben vannak.
  • Nagy hidegben, főleg ha tűzfalakban fut a vezeték – még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be.
  • Ha nagyon hideg a helyiség akkor vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem vagy csak sokkal nehezebben fagy meg a víz a vezetékben.

Teendők nem lakott épületek esetében:

  • Először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz.
  • A vízmérők szigetelését a hálózat víztelenítését követően is meg kell oldani, mivel a vízmérőkben ez esetben is marad víz! 
  • Ha elkésünk a víztelenítéssel és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan olvasszuk fel a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

Főoldal a Vízcsövek védelme: árulkodó jelek és mi a teendőnk aloldalról