Épületgépészet és korszerű Csőanyagok Budapesten

Korszerű csőanyagok

Az épületgépészet területén használt rézcsövek 99,9 százalék tisztaságúak, oxigénmentes kivitelűek, kemény, félkemény és lágy keménységi fokozatban, valamint csupasz, műanyag bevonatos és hőszigetelt kivitelben kaphatók. Szinte mindenütt – vízellátás, fűtő- és hűtőrendszerek, gázellátás – , használhatók, ha megfelelnek bizonyos minőségi követelményeknek.

Alkalmazásukkor a rézionok az áramló vízbe kerülnek, ami két szempontból érdemel figyelmet:
– bár a réz létfontosságú nyomelem, jelenléte az ivóvízben csak korlátozott mennyiségben engedhető meg. Az EU előírásai szerint 1 liter vízben csak 2 mg rézion lehet, ezért ivóvízhálózatok kialakításánál a belülről előre oxidált, illetve ónbevonattal ellátott rézcsövek alkalmazása került előtérbe;

– tekintettel kell lenni arra is, hogy a vízbe lépő rézionok a horganyzott cső korrózióját idézik elő. Emiatt a vegyes anyagú rendszerek kialakítását lehetőleg kerülni kell, ha pedig ez nem lehetséges, be kell tartani az ún. folyásirány-szabályt. Ez azt mondja ki, hogy a víz áramlási irányában réz anyagú vezetékeket és szerelvényeket csak a horganyzott vezetékek után szabad szerelni.

A rézcső előnye, hogy a csőhálózat áramlási ellenállása a kisebb csősúrlódási tényező következtében kisebb. Ez azonban csak meggondoltan használható ki, mert a méretezés nélkül, – érzések alapján – szűkített vezeték ellátási problémát is okozhat!

A másik említésre méltó tulajdonság, hogy a réz hőtágulási együtthatója az acélénak kb. másfélszerese. Ezt a hálózat kialakításánál figyelembe kell venni, és a csőnek megfelelő tágulási lehetőséget kell biztosítani.

A rézcsöveket lágy- vagy keményforrasztással, hegesztéssel, roppantógyűrűvel és présidomokkal kötik.
Az úgynevezett kapilláris forrasztásnál a forraszanyag a függőleges résbe felszívódik, és ezért tökéletes kötést ad. A présidomos kötések hidegen készülnek, egy-egy kötés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

A műanyag csövek anyaga PVC, polietilén, polipropilén vagy polibutén. A fém anyagúakkal szemben előnyük, hogy nem szenvednek korróziós károsodást, felületükön nem vagy csak nehezen alakul ki lerakódás. Hátrányuk az UV sugárzás, az oxigén és a hőmérséklet öregedést keltő hatása, valamint a nagyobb hőtágulás.

A korszerű csöveket olyan gyártástechnológiával készítik, ami biztosítja a hosszú élettartamot. Korróziós szempontból az oxigéndiffúzió jelenségét kell említenünk, a környező levegőből ugyanis oxigén jut a fűtővízbe, előidézve a fűtőrendszer acél anyagú elemeinek korrózióját. Ennek megakadályozására megfelelő védőréteggel látják el a műanyag csöveket.

A műanyag csövek nem elhanyagolható előnye, hogy akusztikai szempontból igen kedvező hálózat alakítható ki vele. Épületen belül leggyakoribb a lágy polietilén cső (PE), amelynek térhálósítását többféle gyártási technológiával érik el (különösen előnyös az Engel-féle eljárással készült cső).
A PEx vezetékek önállóan és védőcsőben egyaránt vezethetők. Az utóbbi – cső a csőben – rendszer a hőtágulás felvétele céljából praktikus, hiszen a haszoncső nem érintkezik a fallal vagy födémmel. További előny, hogy a cső meghibásodás esetén bontás nélkül cserélhető, illetve a védőcső és a haszoncső közötti levegőréteg hőszigetelő hatású.

A műanyag csövek közül megemlítjük még a polipropilén anyagúakat. Ezek is több kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, elsősorban korrózió- és vegyszerállóságuk, kis áramlási ellenállásuk miatt. Hőtágulásuk a fémeknél nagyobb, de a PEx-csöveknél kisebb. Főleg ott alkalmazhatók előnyösen, ahol merevcsöves szerelési technológia kívánatos. A PPR anyagú csőhálózatok terhelhetőségének meghatározásához célszerű az adott termék jellemzőit elemezni, amelyek a PP-granulátum összetételének függvényében is változnak.

A többrétegű csövek felépítése belülről kifelé haladva a következő: polietilén, kötőanyag, alumínium, kötőanyag, polietilén, azaz a cső ötrétegű. Előnye, hogy rendkívül ellenálló, jól terhelhető, hőtágulása kicsi, és emellett a belső műanyag réteg előnyös tulajdonságai is érvényesülnek. A külső UV-álló kemény polietilén réteg jó védelmet biztosít.