Konvektorcsere 2019, elindult az államilag támogatott program

Elindult az államilag támogatott konvektorcsere-program, a pályázatokat 2019. május 20. 10 órától lehet benyújtani elektronikus formában a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Összesen 4000 pályázatot tudnak fogadni 2 milliárd forint összértékben.

A kiírás szerint kizárólag zárt égésterű egyedi helyiségfűtő berendezés beszerzésére van lehetőség, mely belobbanásmentes begyújtóval rendelkezik. Ezen felül programozható termosztáttal szükséges minden új készüléket ellátni, a szezonális helyiségfűtési hatásfok-követelmény legalább 88%. Csak olyan készülék szerezhető be, melynek energiaosztálya legalább „A” energiahatékonysági mutatóval kell rendelkeznie.

Minden új készüléknek összesen legalább 3 éves gyártói és/vagy hivatalos forgalmazói jótállással kell rendelkeznie, és az országos szervizhálózat is követelmény. Ezek a követelmények beszűkítik a lehetőséget. Jelenleg a magyar piacon három gyártó létezik, akik a szükséges feltételeknek megfelelő készülékekkel rendelkeznek. Az új ErP követelményeknek megfelelő konvektorok piaci ára 150-220 ezer forint körül mozog. Ebből készülékenként160 ezer forint számolható el. Egy készülék vételárának vonatkozásában maximum 96 ezer forintot (a 160 ezer Ft 60%-át)fizeti az állam a nyerteseknek.

A konvektorok beszerelésével kapcsolatos költségekkel együtt, lakásonként maximum 750 ezer forint támogatás kérelmezhető. A  támogatás az összes költség maximum 60%-a lehet. Apályázat keretében országosan kb. 20 ezer konvektort cserélhetnek le. Ez a szám nem tűnik soknak, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon 3,3 millió készülék üzemel.Lakosságarányosan a Magyarországon üzemelő gázkonvektorok számatízszer nagyobb, mint az európai átlag, így hazánk igazi konvektor-nagyhatalomnak számít. Az EU gázkonvektor állományának 25%-a üzemel nálunk,de sajnos a készülékek átlagéletkora 20 – 25 év körül mozog, azaz mindenképp korszerűsítésre, cseréreszorulnak.

A konvektor cseréket a korábbinál lényegesen jobb szezonális hatásfokon, azaz a jobb energiahatékonyságon túlmenően, az is indokolja, hogy a cserékkel a régi gázkonvektorok azbeszt tömítéseit is eltávolítják a pályázók a lakóterükből és a hibás vezérlésük miatt jelentős szénmonoxid és elégetlen földgáz, valamint jelentős nitrogén oxid kibocsájtó régi gázkonvektorok helyett, olyan új készülékek kerülnek a hazai háztartásokba, amelyek esetében a felsorolt hibákat a gyártók fejlesztései kiküszöbölték.Összességében a konvektor cserékkel a pályázok a régi elavult gázkonvektoraik helyett sokkal energiatakarékosabb és több szempontból is sokkal biztonságosabb gázkonvektorokhoz jutnak majd. Feltételen szükséges volt, hogy a konvektorokkal fűtött lakásokban élők is részesülhessenek fűtéskorszerűsítési támogatásokban.

Indokolt felhívni a figyelmet arra, hogy a felszerelt új gázkonvektorok kizárólag olyan fali-tartozékokat tartalmazhatnak, amelyek a készülék dokumentációja szerint a gázkonvektor részét képezi.Ez lehet a lecserélendő gázkonvektor fali-tartozéka is, ha az megfelel az előbbi feltételnek,de célszerű mérlegelni, hogy vajon a régi fali-tartozék képes lesz-e élettartama végéig kiszolgálni az új gázkonvektort.
Az előbb felsorolt előnyök alapján, indokolt lenne a pályázatokat a „B” típusú gázkonvektorokra is kiterjeszteni, annak ellenére, hogy a kéménybe kötendő gázkonvektorokkal legjobb esetben is csak „B” energiahatékonysági mutató érhető el. Ez azonban nem a gázkonvektorok hibája, hanem az alkalmazott hagyományos gravitációs elvű kéménytechnológia alkalmazásának a következménye.

Az új kéménybe kötendő gázkonvektorok az üzemelő régi kéménybe kötött gázkonvektorokkal ellentétben rendelkeznek égéstermék kiáramlás ellen védő berendezéssel, amely a kémény elzáródása, sőt a kéményben kialakuló, normálissal ellentétes irányú áramlás esetén is biztonsági kikapcsolást hajtanak végre, aminek igen nagy jelentősége van a szénmonoxid mérgezéses balestek elkerülésében. Lényegében, minden egyes régi, kéménybe kötendő gázkonvektor cseréjével, eggyel csökkenne a potenciálisan szénmonoxid mérgezés veszélyét hordozó helyszínek száma.

Jelen pályázati kiírásra kizárólag magyar adóazonosító jellel rendelkező természetes személyek nyújthatnak be pályázatot, aki

  • a beruházással érintett ingatlanban tulajdonjoggal rendelkezik, vagy
  • a beruházással érintett önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásnak érvényes bérleti szerződéssel rendelkező bérlője.

Egy magánszemély csak egy épület/lakás vonatkozásában részesíthető támogatásban, illetve ugyanazon épületre / lakásra vonatkozóan csak egy pályázat részesíthető támogatásban. A pályázat keretén belül a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott), földgáz üzemű konvektoros fűtési rendszerrel rendelkező, a Pályázó magánszemély tulajdonában álló vagy önkormányzati bérlakásként funkcionáló lakóépületek, illetve társasházi lakások energetikai felújítására igényelhető támogatás.

Jelentősebb mértékű gázkonvektorcserékre hathatós állami támogatás nélkül nincs lehetőség, a konvektoros fűtésű lakásokban lakók átlagos anyagi teherbíró képessége miatt. Célszerű lenne, ha lennének olyan pályázatok is, amelyek a akomplex épület-felújításokat támogatnak (nyílászárócserék, homlokzati hőszigetelés és a gázkonvektorcserék egyidejű végrehajtása, egységes szélvédő kosarak alkalmazása az épületeken).

Ennek a gazdaságosságon túl (egyszeri állványozás, festés stb.) esztétikai hozadéka is lehetne, ugyanis a különböző gyártók konvektorainak korábban más-más látványú fali szerelvényei voltak a kivezetéseknél. Ezért egy épületen egymás mellett láthatók a kör, négyzet, illetve téglalap alakú, csak alapzománcozott, ezért ma már rozsdás szélvédő kosarak, ami megszűntethető lenne. Ma már megjelentek a színre zománcozott, ezért időjárásálló (nem rozsdásodó) és a gyártók által egységesített méretű, alakú szélvédő kosarak. Sőt, a szélvédő kosarakat a homlokzat színének megfelelő színben is el tudják látni a gyártók időjárásálló, színes fedőzománccal.