Mindent a gázcirkóról: melyik típust válasszuk otthonunkba?

Mindent a gázcirkóról: melyik típust válasszuk otthonunkba?

 

A cirkó fűtés az egyik leggyakrabban fellelhető a gázkazános módszerek közül. Azért így hívják, mert az a lényege, hogy a forró víz cirkulál a rendszerben. A kazánban melegvíz képződik – a gáz elégetése ezt lehetővé teszi – majd a szivattyúk támogatása révén a melegvíz a radiátorokba ér, ahol hőleadás történik. Majd ezek után visszaáramlik a víz, és az egész procedúra újra elkezdődik. Kétféle hőtermelő berendezésről beszélhetünk, az egyik berendezés szolgáltatja a fűtést, és vannak kombi rendszerek, melyek a meleg vizet szolgáltatják, amennyiben ez utóbbit használjuk, akár egy kisebb vagyont is megspórolhatunk.

A cirkó fűtés pozitív oldalai

A cirkó fűtésnek olyan kedvező oldalai és tulajdonságai vannak, hogy méltán népszerű a használói körében. Vélemények szerint majdnem hogy a legbiztonságosabb fűtéstechnikától van szó. A régebbi típusú házakban elég macerás a költséges a kiépítése, de a hosszú távú jövőre nézve megéri az árát, és magasabb lesz általa a ház eladási értéke is, nem beszélve arról, hogy mennyivel kényelmesebb életet tud nyújtani akár a fűtést, akár a meleg vizet tekintjük szempontnak. A kombinált cirkó a hagyományos tartályos vízmelegítőnél jóval költséghatékonyabb, hisz ezeknek szüntelenül meg kell tartaniuk a tartályban lévő víz hőjének szintjét. Ellentétben a kombi technológiával, amelynél akármikor tudunk meleg vizet engedni és a rendszer is éppen csak annyit melegít, amire nekünk szükségünk van, Mindezt igen alacsony zajszinten végzi, és kis helyen is elfér a gázkazán, sokszor ezért is találkozunk vele a fürdőszobába lépve. A korszerű technológia áldása, hogy vannak már olyan modern típusok, amiket akár házon kívülről is tudunk irányítani tablet vagy telefon segítségével és úgy programozzuk be, ahogy mi szeretnénk.

 

A gázcirkó árnyoldalai

Igaz, az előbb csupa jó dolgot említettünk a gázcirkó előnyeiről, de ha felújítunk vagy házat vásárolunk, tartsuk szem előtt, hogy aminek előnye van, annak általában van hátránya is. Kezdjük rögtön ott, hogy a rendszer egyszerre csak egy feladatot tud végrehajtani. Magyarán, ha a legzordabb télben is vagyunk, akkor is vagy a melegvizet állítja elő, vagy fűt. De talán az a legrosszabb tulajdonsága, hogy hiába nyitjuk meg a melegvizes csapot, bizony várnunk kell bizonyos ideig, mire végre elkezd belőle folyni az igazi melegvíz. Ezt a problémát már próbálják áthidalni a modern kondenzációs kazánokba épített szabályzókörrel, az úgynevezett komfort üzemmóddal. Ez a mód arra lett kitalálva, hogy állandó értéken tartsa azt a vizet, ami már kifolyt, mert a kazán rövid bekapcsolással és ráfűtéssel dolgozik. Hála ennek a módszernek, az emberek gyorsabban tudnak melegvizet nyerni. Olyan lehetőség is adódhat, hogy egyszerre több helyiségben nyitják meg a melegvizet, de ez sem probléma, mert nem lesz sehol hidegebb vagy kevesebb víz, mint a másik szobában.

 

Milyen típusú cirkók vannak forgalomban?

Nagy általánosságban kétféle cirkó különböztethető meg. Az egyikkel csak fűteni lehet, míg a másik a fűtés mellett használható a melegvíz megteremtésére is.

·       A fűtési cirkónál régen még szivattyút, tágulási tartályt és egyéb tartozékokat is felszereltek a kazán mellett.

·       A kombi cirkó nem használ tartályt a használati melegvíz tárolásához, mivel átfolyós rendszerű. Ezeken kívül a gázkazánok még csoportosíthatóak az égéstér kialakítása és az égéstermék elvezetése alapján is.

Milyen típusok vannak az égési folyamat szerint?

A rendszereket további három csoportba lehet sorolni az alapján, hogy hogyan zajlik le az égési folyamat.
1/ Inkább a régi berendezésekre vall a nyílt égésű cirkó, ennél a típusnál nincs zárt égéstere a fali gázkazánnak, a külvilággal érintkezik. Atmoszferikus a kazán maga, vagyis az égéshez szükséges oxigént a környezetéből veszi fel. Ami füstgáz keletkezik az égés során, azt egy kéményen át vezeti el. Mivel be kell gyújtani, van egy ún. gyújtónyílása.

2/ Újabb rendszer már a zárt égésű cirkó, benne van a nevében, a berendezés is zárt. A szükséges oxigént azon a csövön keresztül kapja, ami erre rendeltetett. Ezt már nem a lakásból szerzi meg, hanem a külvilágból. Ezáltal sokkal biztonságosabbnak mondható, és még ha a nyílászárók is jól funkcionálnak a szigetelésüket illetően, a szakértők is ezt a fajtát szokták javasolni a vásárlóknak.

3/ A hagyományos változatoknál akár 10- 20 % -al többet teljesít a kondenzációs cirkó, ugyanis ezek felhasználják még a füsttel távozó hőt is. Azoknál a rendszereknél a legideálisabb a beépítése, melyek alacsony fűtéshővel bírnak, ilyen pl. a padló- vagy a falfűtés.

Milyen típusok vannak az égéstermék elvezetése szerint?

A nyílt és a zárt égésű cirkók további két alkategóriára bonthatóak az égéstermék elvezetése alapján.
A kéményes elvezetéses rendszerben nagy jelentősége van annak, hogy maga a kémény milyen minőségű és mekkora – ezek befolyásoló hatással vannak a nyílt égésű cirkóra.

Létezik egy ún. parapetes elvezetés is, ennél a falba épített berendezéssel ürül a füst és nem a kéményen keresztül.

fûtésszerelõ, vízszerelõ és gázszerelõ hivatkozások Budapestrõl

vízszerelõ Budapesten ki végezhet gázszerelõ tevékenységet Magyarországon duguláselhárítás budapest vízszerelõ Budapest fûtésszerelõ ötletek gázszerelõ budapesten vízszerelõ blog víz-, gáz-, fûtésszerelõ budapest vízszerelõk gázszerelõ és fûtésszerelõfûtésszerelõ, vízszerelõ és gázszerelõ hivatkozások Budapestrõl