Gázkazán szerelés, gázkazán megújulás Péter segítségével Budapesten

by Péter vízszerelő, gázszerelő, fűtésszerelő segít Budapest, 2018-05-17

Gázkazánok megújulva, felújítva Péter segítségével

Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, megállapítható, hogy a gázkazánok technológiai szempontból óriási változásokon mentek keresztül, tekintve a vezérlést, és a szerkezetet is egybevéve. A folyamatos változásoknak köszönhetően az alkatrészek, melyek mechanikusak voltak is egyre inkább elektronikusabbá váltak. De vajon ezek a változások javították- e a kazánok élettartamát, vagy javíthatóságát is? Írásunkban ezekre a kérdésekre próbáljuk meg megkeresni a választ.

gázkazán szerelés budapest

gázkazán szerelés

Erőteljes és túlbiztosított

Megállapítható, hogy az, ami mondjuk 30 éve a technika csúcsát jelentette, az ma már elavultnak mondható. A régebbi egyfokozatú gázkazánok tervezésénél úgy gondolták, hogy biztos, ami biztos jobb, ha nagyobb teljesítményűek, mint amire a fűtési rendszernek szüksége lehet. Egyes esetekben ez akár 30-40%-al nagyobb teljesítmény is lehetett akár, tekintettel arra is, hogy akkoriban még nem tulajdonítottak nagy figyelmet az energiatakarékosságra. Megállapítható, hogy éppen ezért ezek a kazánok nagyon pazarlóak voltak és nem volt gazdaságos a működtetésül, jó ha éves szinten elérték a 60%-os működési kapacitást. Sajnos az is tény, hogy az elavult rendszerek cseréje nem olcsó, és a feladat sem egyszerű, tekintve, azt is, hogy sok esetben egy kazán cseréje, komoly építészeti beavatkozást is igényel.

A nyolcvanas évekre volt jellemző, a panellakások esetében a tetőtéri beépítésű kazánok. Ezek mérete, már csak a beépítést is tekintve, jóval kisebb méretűek voltak, viszont működésük némiképp gazdaságosabbnak volt mondható. A méreti változás a modernebb kazánokra is jellemző, mivel így jóval könnyebb a telepíthetőségük, és a helykihasználás mértéke is jelentősen javul, és ami még nagyon fontos szempont, hogy a kéményt sem kell teljes mértékben átalakítani, és ezáltal költséghatékonyabbá vált a felújítás is. De ahol igazán nagy változás volt az nem más mint a vezérlés és a szabályozás technika.

Változásként tapasztalható, hogy a két pont szabályozású kazánok mellett megjelentek a három pont szabályozásúak. A legkorszerűbbnek pedig azok mondhatóak, melyek folyamatos szabályozásúak, tehát a kis és a nagy láng közt az átmenet fokozatos, ezeket a kazánokat nevezzük kondenzációs kazánoknak. Sajnos azonban mivel ezek a szerkezetek jóval kifinomultabbak, ezért a hibalehetőségük is nagyobb, ezért sajnos többször is előfordulhat meghibásodás, ezért jóval sűrűbben kell felülvizsgálni, mint a régebbi típusokat.

Az átalakulás látványos

Az elmúlt évtizedekben nagyon fontos változások tapasztalhatók meg a kazánok működésében és szerkezetében egyaránt. Elmondható, hogy gyakorlatilag a műszaki felépítés szempontjából teljes körű a változás az átalakulás, és szinte minden kicserélődött, legyen az szivattyú, gázszelep, vagy akár az elektronika. Magyarországon a legelterjedtebb típusok a vagy a C2-es típusok voltak, ezeket tekintve szinte szembetűnőnek mondható a változás. Ami a legnagyobb áttörést jelentette az a kondenzációs kazánok megjelenése volt, mind műszaki, mind energiatakarékosság szempontjából. Ezeknek a készülékeknek a hatásfoka 100 %-nak mondható, ezért minden szempontból ilyet érdemes megvásárolni.

Az is igaz, hogy a kondenzációs kazánok is lassan 30 éves múltra tekinthetnek vissza, mivel már Hollandiában 1980-ban is használták őket. A kondenzációs kazánok beépítésénél figyelembe kell venni bizonyos szempontokat, irányelveket, mivel a fűtővíz hőmérséklete nem lehet magasabb a kondenzációs hőmérsékletnél, azaz 60 °C alatt kell lennie, tehát az a legoptimálisabb, ha a rendszert 50 °C –ra tervezzük, vagy állítjuk be. Ezzel szemben a régi rendszerek 90/70 °C-os- ra voltak tervezve, de ezekkel az értékekkel a kondenzációs kazánok működése nem megfelelő hatásfokú, és nem a megfelelő teljesítményt fogja leadni. Mindezek következtében megállapítható, hogy sok esetben a korszerű kazáncsere alkalmával az egész fűtési rendszert át kell alakítani.

Vezérlés, ami ma már kényelmes

A sima és a turbós készülékeknél nem jelentős a változás, de a hatásfok növelés miatt másmilyen elektronika került beépítésre, és elmondható, hogy változáson ment át a kazántest és az égők is másabbak lettek. A korszerű vezérlés beépítésének köszönhetően a szabályozó elektronika képes az időjáráshoz igazítani a működést, és akár már okostelefonról is szabályozhatjuk a működést. A mai prémiumkategóriás kazánok, olyan funkciókra is képesek, hogy akár hőigény felléptekor akár automatikusan bekapcsol, a folyamatos feszültség változásnak köszönhetően, mely modulációra készteti a készüléket, melynek köszönhetően költséghatékonyabban működik a kazánunk, kisebb gázszámlára tehetünk szert, ennek köszönhetően ma már 40-100% közti a teljesítményszabályozás.

A fali kazánok esetében mindig elektromos gyújtást alkalmaznak, mégpedig, úgy, hogy a gyújtó elektródán 200-700V halad keresztül és ennek köszönhetően gyújtódik be a levegő és gáz keveréke. A régebbi készülékekhez képest a ami készülékek esetében a lángőrzés már ionizációs áram érzékelésével működik. A mai modern fali gázkazánok nagyon sok kényelmi és biztonsági változáson ment át az elődeihez képest.

Tervszerű elévülés a kazánok esetében

Elmondható, hogy a mai kazánokat úgy tervezik elsősorban, hogy figyelembe veszik a fogyasztók igényeit. És mivel folyton változik a technológia a technika, már nem 50 évre tervezik őket. Bár az is igaz, hogy a technikai feltételek adottak hozzá, mégis a gyártók, 15-20 éves idő intervallumokban gondolkodnak, persze nagyon sok múlik az ár /érték arányán az üzemidő megállapításakor. Azonban az is megállapítható, hogy a régebbi fűtési rendszerek a bekötések és a nagyméretű víztérigény miatt jóval nehezebben koszolódtak, mint a mai modernebb változatok.

A modern készülékek sokkal könnyebben eltömődnek, koszolódnak és sok esetben nem érdemes tisztítani a készülékeket, vagy egyszerűen nem is lehet tisztítani, különös tekintettel a kondenzációs kazánok esetében, ahol úgynevezett csőkígyókat helyeztek el a megfelelő hőátadás miatt, és ezekben könnyedén lerakódhat a kosz. Az elavult régi kazánok alkalmasak voltak arra, hogy felszereljenek rá öntöttvas radiátorokat, a mai modernebb kazánoknál már ez nem lehetséges, mivel egy idő után elakadna a rendszerben a cirkuláció és ezáltal tönkre menne a rendszer. Természetesen lehetséges a javításuk ezeknek a rendszereknek, de mivel sajnos manapság már nem igen fordul elő magyar gyártó és az alkatrészek is igen drágák, nem érdemes a javíttatással bajlódni, arról nem is beszélve, hogy a szabályozási rendszer is sokkal szigorúbbá vált, ezért szinte lehetetlen a készülék csere.

Amennyiben egy kéményes készülék cseréjét szeretnénk kivitelezni, azt minden esetben szakemberrel kell megterveztetni, és minden esetben a készüléket is be kell vizsgáltatni, melynek összege megközelítőleg 450-500 ezer forint közt is mozoghat. Arról nem is beszélve, hogy a kéményseprők előírásai is manapság már jóval szigorúbbak, a trükközés lehetősége szinte kizárt, és nem is tanácsos mivel a büntetési díjak igen magasra rúgnak. Éppen ezért a megrendelők inkább javíttatnak, mivel ezt nehezen tudják kifizetni. A javítási költségek is egy-egy esetben akár 100 ezek forint körül is mozoghat, és éppen ezért nagyon sok esetben tisztességtelen az, hogy javításért ilyen összegeket kérnek el, mivel akár 160 ezer forint körül már a gyártónál is hozzá lehet jutni a berendezéshez. a szervizeléssel foglalkozó szakemberek véleménye szerint ez azért van így, hogy jobban lehessen értékesíteni a kazánokat és ne pedig javíttassák őket.

Helyszíni kiszállás

Húsz évvel korábban egy szervizes jóval kevesebb szerszámmal ment a helyszíni szerelésre, mivel jóval egyszerűbb mechanikus berendezéseket kellett javítani, nos ma már ez nem így van mivel a mai szerelőknek egy picit villanyszerelőknek is kell lenniük, és a szerszámok közt ma már elsősorban a digitális multiméter, a feszültségmérő és az árammérőnek kell lennie, a laptopról már nem is szólva. De elengedhetetlen eszköz a víz savasságának méréséhez szükséges vízmérő is, mivel nagyon fontos információ az víz PH-ja, kémhatása, sótartalma, és a keménysége. Ilyenekről régen szó sem volt. A berendezést minden esetben alapos vizsgálatnak kell alávetni, alapszabály, hogy mindig befelé kell haladni kívülről és amennyiben lehetséges először az alapvető kisebb hibákat feltételezzük, és csak utána a nagyobb, durvább problémákat. Minden esetben meg kell vizsgálni a kazánok hatásfokát, a vezérlést, és az elektromos részeket is át kell vizsgálni. Fontos, hogy a szervizes átlássa a kazán teljes működését. Mint az autóiparban, igy a kazánoknál is léteznek utángyártott alkatrészek, és ez is akár megoldás lehet bizonyos problémákra. Elsősorban magyar készülékekhez lehetnek egyszerűbb, úgymond maszek megoldások.

Amennyiben régi kazánjának működésével kapcsolatosan segítségre lenne szüksége, legyen az szaktanácsadás, karbantartás, vagy éppen javítás, forduljon bizalommal a pétersegít csapatához, akiknek tudása 30 éves szakmai tapasztalatra tekint vissza. Minden esetben a leggyorsabb és legmegfelelőbb megoldással szolgálunk az Ön problémájára kazán meghibásodás esetén.