Kerti csapok telepítése során felmerülő problémák

Kerti csapok telepítése során felmerülő problémák

Kerti csapok telepítése során felmerülő problémák

Most leírjuk, hogy mi okozza legfőképpen a problémát?

A fagyhatár 0.8 méter Magyarországon, ami annyit tesz, hogy a földben a vezetékeket ennél mélyebben kell elvezetni ahhoz, hogy a fagyást elkerüljük. A cső lehet bármilyen anyagból, rézből, ólomból, acélból vagy műanyagból, kemény hideg téli napokon a csőben lévő víz megfagy. A folyamatos mozgásban lévő víz ugyan nehezebben fagy meg. A háztartásokban használt vízvezetékekben a folyamatos vízmozgás nem tipikus eset.

Ha a víz megfagy, térfogata megnő, ezzel feszítő hatást gyakorolva a csőre, így annak felszínén repedések, lyukak keletkeznek.

kerti csaptelep országosan

kerti csaptelep

Ezzel még koránt sincs vége…

A megfagyott víz

A vízáramot a megfagyott víz blokkolja mint egy jégdugó, így a befagyott szakaszon a víz nem tud tovább haladni, a házban megszüntetve a vízellátást. A fagy rosszabb esetben a vízaknában kifejti hatását, befagyasztja a vízórát. A vízórát javítani sajnos nem lehet, blombáltatni és cseréltetni kell. Ha a vízóra elfagy, szilánkosra törik az óralap, eldeformálódnak a számlálól, a vízóránál csöpögni kezd a víz.

Mi a teendő ha már kár ért bennünket? Elfagyott a kerti csap, csőtörés javítás.

csőtörés javítás

Nagyon fontos megemlíteni, hogy kiolvasztással házilag még véletlen se próbálkozzunk, a nyílt láng használata ugyanis kifejezetten veszélyes. A felolvadó víz a mérőt és csöveket szétvetheti. A helyreállítás és javításnak menete valamint a bonyolultsága, a csővezetékrendszer elhelyezkedésétől valamint az elfagyott részektől nagyban függ.

Az alábbi tipikus eseteket tekintsük át

Amikor elfagy a vízvezeték: Miután elzártuk a vizet, a hibás csőszakaszt meg kell keresnünk. Ha szerencsénk van, akkor jól hozzáférhető helyen lesz, ha nincs szerencsénk akkor ásnunk vagy bontanunk kell. Ha ásnunk kell, akkor a csőszakasz fagyhatár fölötti részét kell kiássuk.

Ha a fagy hatására a cső nem sérült meg, nem repedt, nem törött, nem lyukas, a cső anyagát figyelembe véve, forró vízzel vagy gázlámpával, óvatosan a csövet ki lehet olvasztani. Ha sikeresen kiolvasztottuk, helyreáll a vízellátás, a szabadon lefektetett csőszakaszt viszont szigetelni kell a későbbi fagyások elkerülése érdekében. A fagyhatár fölött futó csöveket mindenképpen érdemes mélyebbre ásni, minimum 1.2-1.5 méterre, mert a kívülről tekert szigetelés nem ad teljes biztonságot fagyás ellen.

Gázszerelõ, vízszerelõ és fûtésszerelõ árak Budapesten

vízszerelõ és fûtésszerelõ árak Budapesten vízvezeték szerelõ és gázszerelõ duguláselhárítás budapesten vízszerelõ Budapesten fûtésszerelõ gázszerelõ budapesten wiki víz-, gáz-, fûtésszerelõ budapest jó tanácsok gázszerelõ és fûtésszerelõknekGázszerelõ, vízszerelõ és fûtésszerelõ árak Budapesten