Kerti csapok telepítése során felmerülő problémák

Kerti csapok telepítése során felmerülő problémák

Kerti csapok telepítése során felmerülő problémák

Most leírjuk, hogy mi okozza legfőképpen a problémát?

A fagyhatár 0.8 méter Magyarországon, ami annyit tesz, hogy a földben a vezetékeket ennél mélyebben kell elvezetni ahhoz, hogy a fagyást elkerüljük. A cső lehet bármilyen anyagból, rézből, ólomból, acélból vagy műanyagból, kemény hideg téli napokon a csőben lévő víz megfagy. A folyamatos mozgásban lévő víz ugyan nehezebben fagy meg. A háztartásokban használt vízvezetékekben a folyamatos vízmozgás nem tipikus eset.

Ha a víz megfagy, térfogata megnő, ezzel feszítő hatást gyakorolva a csőre, így annak felszínén repedések, lyukak keletkeznek.

kerti csaptelep országosan

kerti csaptelep

Ezzel még koránt sincs vége…

A megfagyott víz

A vízáramot a megfagyott víz blokkolja mint egy jégdugó, így a befagyott szakaszon a víz nem tud tovább haladni, a házban megszüntetve a vízellátást. A fagy rosszabb esetben a vízaknában kifejti hatását, befagyasztja a vízórát. A vízórát javítani sajnos nem lehet, blombáltatni és cseréltetni kell. Ha a vízóra elfagy, szilánkosra törik az óralap, eldeformálódnak a számlálól, a vízóránál csöpögni kezd a víz.

Mi a teendő ha már kár ért bennünket? Elfagyott a kerti csap, csőtörés javítás.

csőtörés javítás

Nagyon fontos megemlíteni, hogy kiolvasztással házilag még véletlen se próbálkozzunk, a nyílt láng használata ugyanis kifejezetten veszélyes. A felolvadó víz a mérőt és csöveket szétvetheti. A helyreállítás és javításnak menete valamint a bonyolultsága, a csővezetékrendszer elhelyezkedésétől valamint az elfagyott részektől nagyban függ.

Az alábbi tipikus eseteket tekintsük át

Amikor elfagy a vízvezeték: Miután elzártuk a vizet, a hibás csőszakaszt meg kell keresnünk. Ha szerencsénk van, akkor jól hozzáférhető helyen lesz, ha nincs szerencsénk akkor ásnunk vagy bontanunk kell. Ha ásnunk kell, akkor a csőszakasz fagyhatár fölötti részét kell kiássuk.

Ha a fagy hatására a cső nem sérült meg, nem repedt, nem törött, nem lyukas, a cső anyagát figyelembe véve, forró vízzel vagy gázlámpával, óvatosan a csövet ki lehet olvasztani. Ha sikeresen kiolvasztottuk, helyreáll a vízellátás, a szabadon lefektetett csőszakaszt viszont szigetelni kell a későbbi fagyások elkerülése érdekében. A fagyhatár fölött futó csöveket mindenképpen érdemes mélyebbre ásni, minimum 1.2-1.5 méterre, mert a kívülről tekert szigetelés nem ad teljes biztonságot fagyás ellen.

Gázszerelõ, fûtésszerelõ, vízszerelõ hivatkozások Budapestrõl

vízszerelõ Budapesten vízvezeték szerelõ duguláselhárítás budapesten vízszerelõ Budapesten fûtésszerelõ gázszerelõ budapesten blog víz-, gáz-, fûtésszerelõ budapest országos vízszerelõk gov vízszerelõ árak, gázszerelõ és fûtésszerelõGázszerelõ, fûtésszerelõ, vízszerelõ hivatkozások Budapestrõl