A családi ház fűtésének módozatai: érdemes fás kazánnal fűteni

A családi ház fűtésének módozatai: érdemes fás kazánnal fűteni

Milyen módon érdemes fűteni a családi házakat?

Érdemes fás kazánnal fűteni?

Sokan azt gondolják, hogy tűzifával költséghatékonyabb a fűtés mint gázzal, de vajon jól gondolják-e? A sok tapasztalat azt mutatja, hogy a vegyes tüzelésű kazán használatával a fával való fűtés körülbelül fele annyi összegből ki lehet hozni. Itt adódik a kérdés, hogy mihez képest? Az elavult, hagyományos kazánhoz képest? Ezek a hagyományos gázkazánok viszont rengeteg gázt emésztenek fel, és környezetszennyezés szempontjából is hagy némi kíván valót maga után, ezért az EU-n belül be is tiltották az üzembe helyezést. Magyarországon is ez lép életbe július 1-jétől. Természetesen a régiek még használhatóak.

érdemes e fáskazán fűtés télen

fáskazán fűtés télen

Szóval, ebben az írásban utánajárunk, van-e realitása a féláras fatüzelésnek. Ha nem gondoljuk végig, mennyi idő energia, és pénz befektetés a fa betárolása, a kazánba való többszöri bepakolás, a hamuzások, akkor elsőre az gondolhatjuk, hogy a bükkfával való tüzelés olcsóbb, mint a hagyományos gázkazánnal való tüzelés, de ha jól belegondolunk, csak 20%-al kerül kevesebbe, mint egy kondenzációs kazánnal való fűtés. Sok helyen viszont nem is bükkfával, nem is száraz fával fűtenek, ezáltal ezeken a helyeken a fafűtés nem is olcsóbb, mintha egy jó kondenzációs kazánnal csak úgy fűtenénk, mint egy hagyományos fás kazánnal szokás szerint szoktunk, azaz csak néha gyújtanánk be amikor szükséges.

A fás kazán hátránya viszont az, hogy hétszázszor több kéndioxidot, hússzor több szén-monoxidot és tízszer több port enged be a környezetünkbe, egyszóval a hagyományos fatüzelés drasztikus környezetszennyező. Emiatt a fűtési szezonban rengeteg a szmog a nagyvárosokban. Azokon a napokon amikor szélcsend van, mindig füstös szokott lenni a levegő. A tűzifa megújuló energia lenne ugyan, de rendkívül környezetszennyező a sok rossz hatásfokú vegyes-tüzelésű kazán miatt. Ráadásul erdőnk sincs sok, így ha minden épületben fával fűtenénk, akkor 1 év alatt kiirtanánk az erdőkészletünket. A fás kazánt ráadásul naponta meg kell pakolni, hamuzni, így sok időt és energiát emészt fel, arról nem beszélve, hogy néha túl meleget csinálunk, és ha éppen úgy sikerül, akkor hajnalra hűvös marad. Így a komfort sem tökéletes.

Vegyünk szemügyre a számokat:

Egy vadonatúj, jó minőségű modulálni tudó, 5 és 23kW közti,  vegyes tüzelésű kazán ára 260.000 Ft,
Kazán szerelvényeinek értéke körülbelül 210.000 Ft,

Ha szükség van pufferre is ami pluszban hőveszteség, körülbelül 200.000 Ft,
Huzat szabáyzó, és füstcső, kémény megléte mellett nettó 50.000 Ft,

Elektromos és fűtésszerelés díj, beüzemeléssel együtt nettó 170.000 Ft,
Éves karbantartási költség 150.000 Ft lenne, ha pénzre váltanánk a lakók által elvégzett nyári nagytisztítást, és a heti kazántisztítást,

Egy 8,5 kW-os ház fűtése kemény tüzifával éves szinten bruttó 120.000 Ft.

Érdemes kondenzációs kazánnal fűteni?

A legnagyobb előnye az, hogy használatával tökéletes komfortot tudunk elérni. Mekkora a megtakarítás mértéke egy meglévő házban? Egy jó minőségű, 3kW-ra leszabályozható, lemodulálni tudó kazánnal való padlófűtés esetén 30%-al kisebb a gázfogyasztás. Ez a hagyományos fűtés esetében, gáz kazánnal, vékony csövekkel szerelve 40-45%. Utóbbi hátránya, hogy a Föld gázkészlete véges, egyes felmérések szerint még 100 évre elegendő. Hátrány továbbá az is, hogy sok gyenge minőségű, rövid élettartamú kondenzációs kazán van jelen a magyar piacon, illetve rengeteg szakember nem képes igazán jól odaillő készüléket kiválasztani, amire bizonyíték az is, hogy évente több ezernyi kondenzációs kazán lyukad ki.

Nézzük az anyagiakat:

Egy vadonatúj, kiváló minőségű, 3 és 24kW teljesítményű modulálni tudó kazán 310.000 Ft,
Kazán és a körülötte lévő egységek /csőrákötés, új füstgáz elvezető, elektromosság/ nettó 180.000
Füstgáz, fűtés, és elektromos szerelési díj beüzemeléssel együtt 160.000 Ft,
Felülvizsgálati vagy kazántisztítási költség éves szinten 23.000 Ft,
Fűtési díj, 8,5 kW-os ház számára földgázzal évente bruttó 150.000 Ft