Csapszereléssel kapcsolatos problémák: szerelési útmutató vízszerelő segítséggel.

Csapszereléssel kapcsolatos problémák: szerelési útmutató vízszerelő segítséggel.

Problémák csapszereléssel kapcsolatosan

A gyártással és forgalmazással foglalkozó cégek rengeteg energiát és pénzt fordítanak, arra, hogy a szereléssel foglalkozó szakemberek feladatát, munkáját minél inkább megkönnyítsék. A megfelelő és szakszerű szerelés érdekében, a termékeket minden esetben használati útmutatóval látják el, melyek irányt adnak a szereléssel kapcsolatosan, vagy éppen az üzembe helyezést illetően. ezek a szerelési és használati útmutatók igyekeznek közérthető nyelven szólni az emberekhez, ezzel is megkönnyítve a kezelést. Azonban sok esetben a szerelők, a több éves tapasztalatra hivatkozva, meg sem nézik ezeket a leírásokat.

Sőt a szerelők bizonyos rétegét még sérti is az, ha felhívjuk a figyelmüket a termék mellett található beszerelési, vagy használati útmutatóra, hogy vegye figyelembe a beszerelés során. Pedig sok esetben nagyon hasznos tud lenni az útmutatóban foglaltak, melynek segítségével, sok esetben sok kellemetlenség is elkerülhető lenne. És ez nincs másként a csapok esetében sem!

csapszereléssel kapcsolatos problémák budapest

csaptelepítéssel kapcsolatos problémák

Az a jó szerelési útmutató, mely tartalmaz információt a bekötésre, a bekötési méretekre, valamint irányt mutat a munkafolyamatok sorrendjét illetően és azzal kapcsolatosan, hogy mely szerszámok használata a megfelelő. Annak ellenére, hogy a vízcsap nem túl bonyolult szerelvény, mégis elég drága, és a felülete is könnyen megsérülhet. Ezért minden esetben nagyon óvatos bánásmódot igényel.

Általánosságban véve, a keverőcsapok a csővezetékekhez hollandival csatlakoznak a falhoz, valamint a hideg és meleg víz kiállás közt 150 mm-es távolságot be kell tartani, azonban már a faltól való távolság sok esetben eltér a megkövetelttől. A hollandi meghúzása is csak akkor egyszerű feladat, ha rendelkezünk az elvégzéséhez szükséges megfelelő szerszámmal. A gyártó cégek bizony mesélhetnének véget nem érően arról, hogy mennyi „garanciális” sérüléssel visznek vissza összezúzott hollandit, a nem megfelelő szerszám használat miatt.

Mivel manapság a mai zuhany és kádcsapok nem Z-idommal és hollandival csatlakoztathatóak, ezért már nagyon pontos szerelést és hozzáállást igényelnek. Napjainkban szinte divatnak mondható, hogy a zuhany és kádcsapok beépítésre kerüljenek a falba. A falon belül elhelyezett csapok, termosztátok szerelése megkívánja a pontos, precíz szerelési munkálatokat. Mivel az armatúrák szerelési mélysége elég nagy, akár 10-20 mm is lehet, mégis sok esetben beszerelés után derül ki, hogy túlságosan mélyre lett helyezve, ilyenkor jól jön a gyári hosszabbító, mely jó szolgálatot tehet, de van, hogy még így sem kerülhető el a bontás sajnos.

Gyakori hiba még az is, hogy a falba elhelyezett termosztátos keverő után nem építenek be elzáró szerelvényt, Fontos és nem elfelejtendő, hogy a termosztátokban vannak szűrők és visszacsapó szelepek, mely a víz irányításának céljából van elhelyezve, ezeket szigorúan tilos eltávolítani, mert annak a következménye az lenne, hogy csak hideg víz lenne!

Fontos megjegyezni, hogy az összetettebb, falon belül szerelt rendszerek esetében nagyon fontos a tervezés! Az ilyen esetekben minden képen kérje ki és vegye figyelembe a gyártók tanácsát a hibák elkerülésének érdekében, mert van, hogy a hideg- meleg vizes bekötés sem a megfelelő oldalra kerül, mely könnyen orvosolható, méghozzá úgy, hogy a kezelőgombon lévő színjelölést megcserélhetjük. ez a probléma még az egykaros csapok esetében is könnyen orvosolható, ellentétben a termosztátos csappal, melynél az ilyen „apró” hiba is akár végzetes tud lenni.

Csapszereléssel kapcsolatos problémák 2. rész

Főoldal a csapszereléssel kapcsolatos problémák oldalról