Így kivitelezhető az optimlális hőmérséklet-elosztás

Így kivitelezhető az optimlális hőmérséklet-elosztás

Így kivitelezhető az optimlális hőmérséklet-elosztás, és a lakók komfortérzete is jelentősen javul. A padlótéssel rendelkező helyiségekben a meleg 21-29 °C körüli padlóról sugárzik felfelé, kellemes és egyenletes hőmérsékletet biztosít a tartózkodási zónában. A hagyományos fűtéssel rendelkező helyiségekben ez fordítva van. A radiátor a meleg levegő felfelé áramoltatásával fűt, emiatt 1,5-2 méter magasságban csak akkor kivitelezhető a kívánt 20 °C-os hőmérséklet, ha a mennyezetnél 28-30 °C, míg a padló közelében csak 16 °C van. A fűtésszerelés Budapest környéki sajátságairól, tudnivalóiról bővebben itt olvashat.
Tehét a padlófűtés esetében a helyiség hőmérséklete alacsonyabbra vehető anélkük, hogy rintaná a komfortrérzetünket.

Így kivitelezhető az optimlális hőmérséklet-elosztás
Milyen rendszerek léteznek?

1. Meleg vízzel működő padlófűtés
Azok a padlófűtő rendszerek, melyek meleg vízzel működnek, vízmelegítő vagy elektromos kazán biztosítja a meleg vizet. A csövekben áthaladó vizet egy szivattyú keringeti. A csövek fektetése modulárosan, kigyóvonal-szerűen történik vagy csigaház-szerűen. Az utóbbi megoldás a legoptimálisabb, mivel ez biztosítja a szoba egyenletes feltűtését. A csövek anyaga általában műanyag, ritkábban rézből készültek. A fűtésszerelés, budapesti szakemberek véleménye szerint, talán ez a leghatékonyabb padlófűtési módszer.
2. Elektromos árammal működő fűtés
Ez a rendszer hasonló elven működik mint egy elektromos tűzhely, azonban nagyobb hő kibocsátására képes. Az elektromos árammal működő fűtés előnye, hogy egyszerűbb beszerelni. Használata kazán működésétől függetlenül, ősszel és tavasszal is lehetséges. Be lehet építeni akár járólap, akár parketta alá is. Legismertebb típusa az úgynevezett fűtőszőnyeg vagy fűtőszövet.
3. Szénszálas fűtési rendszer
Ez a rendszer szintén árammal működik, az infra tartományában bocsátanak ki sugarakat. Napjainkban ez a megoldás jelenti a legmodernebb fűtési rendszert. Előnyei közé tartozik, hogy könnyen beszerelhető, az infrasugár jótékony hatással van az emberi szervezetre, rövid a felfűtési idő, bármilyen burkolat alá beszerelhető, hosszú élettartamú, nem kopnak az alkatrészei, megakadályozza a penészképződést, egyenletes hőmérsékletet biztosít.

Utólagos beépítés
A fűtő közeggel működő padlófűtés esetén, utólagos beépítéskor, alapesetben 2 féle módszer közül tudunk választani:

a meglévő burkolat és aljzat felbontása után 15-20 cm mélyre süllyeszthető a fogadófelület, majd erre az ágyra fektethető a hőtükrös fóliával kasírozott hőszigetelés, a fűtő csőkígyó bebetonozva, arra pedig a burkolat. Ez jelentős költséggel jár a bontás és az új rétegek kialakítása miatt (35-45 ezer forint négyzetméterenként).